VENTA MAZARRON

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Roble 2011 

14.8% Vol

Region: Vino de la Tierra de Castilla y Leon

Variety: Tempranillo

Notes: The best wine I have tried from wine region D.O. Vino de la Tierra de Castilla y Leon, in previous times I have not overly enjoyed wines from there. Generally have been a little crude and raw but to be fair they have not been at this price point. That being said this wine burst out with one of the most fresh darkish cherry and blackberry fruit driven wines I have tried, it is 100% Tempranillo which has been aged perfectly for 8 months in French and American oak. It reminds me very fondly of a South Australian Barossa Valley Shiraz with its high alcohol content the sweetness of  grapes coming shinning through, if this Venta Mazarron was a dessert it would be a black forest cake, the combination of sweet cherry and dark chocolate. I don’t know how they manage to pack in so much flavour in to the wine, if there was one thing that is to note it is not 100% smooth but the fruit flavour more than makes up for it and the depth, complexity and concentration is very impressive. This would go well with inch thick chuleton (two inch thick t-bone steak), my best advise is to eat and drink slowly to fully savour the experience. Will definitely buy again if there is any left.

Notas: El mejor vino que he probado de la DO Vino de la Tierra de Castilla y León, en ocasiones anteriores no he disfrutado demasiado los vinos de aquí. En general han sido un poco crudos, pero para ser justos no eran de este precio. Este vino estalla con sabor a cerezas frescas y moras, con su tono oscuro es uno de los vinos mas afrutados que he probado, es 100 % Tempranillo que ha sido perfectamente envejecido durante 8 meses en barricas de roble francés y americano. Me recuerda con mucho cariño a los vinos Australianos Shiraz del sur de Barossa Valley, a pesar de su alto contenido en alcohol se nota la dulzura de la uva y su brillo, si este Mazarron Venta fue un postre sería una tarta selva negra, la combinación de la cereza dulce y el chocolate negro. No sé cómo se las arreglan para empacar tanto sabor en el vino, si hubiera una cosa a destacar es que no es 100 % fino, pero el sabor de la fruta más que compensa por ello y la profundidad , complejidad y concentración es muy impresionante. Iría bien con un buen chuleton grueso, mi mejor consejo es saborearlo y beberlo lentamente para disfrutar plenamente la experiencia. Lo comprare definitivamente otra vez si aun queda algo.

Value for money:    8.25  /   10

Quality:   91 points

Price:  10 euros

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