GENUS

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Cosecha 2011

13.5% Vol

Region: D.O. Jumilla

Varieties: Monastrell y Syrah

Notes: This comes from bodegas San Isidro, it is the largest bodega in Jumilla, Murcia. Interesting trying monastrell for the first time as it comes across very robust, inky, almost like black tar. This is accompanied by notes of tabacco and toasted wood  and is relativity smooth but the monastrell grape does have a distinct flavour which may take some time for my taste buds to adapt to. This could come from the fact that it has thick black skin which is how it develops its rich intense flavour and colour. It tends to have high level tannins which leaves a degree of dryness in the mouth which this wine does a little. Because of its nature it is used a lot in blending wine, in this case it was 80% monastrell and 20% syrah which for me would have been better with a higher amount of syrah for a better balance. Monastrell was once the second most grown grape in Spain but now it has lost its popularity to new grapes being introduced in the wine making in Spain e.x. Mencia, Garnacha, Merlot and Cabernet. The wine has been left in American and French barrels for 6 months. It’s just a little heavy handed but pleasant enough to try but not at that price point. Have with something rich like dark chocolate pudding or red meat stew.

Notas: Proviene de Bodegas San Isidro, que es la bodega más grande de Jumilla, Murcia. Interesante probar la uva Monastrell por primera vez, se aprecia muy robusta, como tinta, casi como alquitrán negro. Va acompañada de notas de madera tostada y tabaco y es relativamente suave, pero tiene un sabor distinto que puede tomar algún tiempo para que mis papilas gustativas se adapten. Esto podría provenir del hecho de que tiene la piel negra espesa que es la forma en que desarrolla su rico sabor y color intenso. Tiende a tener taninos de alto nivel que deja el grado un sequedad en la boca. Debido a su naturaleza, se usa mucho en la mezcla de vinos, en este caso fue del 80% Monastrell y 20 % Syrah , que para mí hubiera sido mejor con una mayor cantidad de Syrah para un mejor equilibrio. Monastrell, que una vez fue la segunda uva más cultivada en España, ahora ha perdido su popularidad por la introducción  de nuevas uvas en la elaboración del vino en España, por ejemplo Mencía, Garnacha , Merlot y Cabernet. El vino se ha dejado en barricas de roble americano y francés durante 6 meses. Es un vino un poco fuerte, pero lo suficientemente agradable para probarlo, aunque no por este precio. Acompañar de algo rico como el pudín de chocolate negro o estofado de carne roja.

Value for money:  7 /  10

Quality:  79 points

Price: 5.5 euros

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