BARAHONDA

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Cosecha 2010

14.5% vol

Region: D.O. Yelca (Murcia)

Variety: Monastrell

Notes: Murica is not highly known world wide for wines but all across Spain different areas of wine are coming to the market and have been for the last 15 years or so. This family winery which specialises in monastrell started off in 1925 and has been handed down from fathers to sons over the years and has expanded to two bodegas of over 6500 hectares of vineyards. The wine on opening is quite overpowering with its distinct Monastrell flavour, the wine is very heavy weight and tannins, demonstrating its high 14.5% alcohol content. Next step with this wine was to leave it for an hour and it starts to mellow out but not fully until 2 hours later, as I would recommend the bodega put notes on the bottle to decanter for at least a few hours before drinking as it changes the wine greatly. The fruit emerges from the tannins, it has a long and persistent finish but is very bold with unusual structure and above average complexity. It isn’t a wine for the faint hearted and would need to enjoy monastrell as grape as is 100%. Have with big hearty stew in the winter.

Notas: Murica no es muy conocida en el mundo de los vinos, pero en toda España diferentes áreas vinicolas están llegando al mercado y lo han hecho los últimos 15 años más o menos. Esta bodega familiar que se especializa en monastrell comenzó en 1925 y se ha transmitido de padres a hijos a través de los años y se ha expandido a dos bodegas de más de 6.500 hectáreas de viñedos. El vino en la apertura es bastante potente con su sabor distintivo del Monastrell , es pesado en aromas y taninos , lo que demuestra su alto contenido en alcohol del 14,5% . El siguiente paso para este vino era dejarlo repoar durante una hora y comienza a suavizarse, pero no por completo hasta 2 horas más tarde, me gustaría recomendar la bodega poner notas en la botella para que el comprador lo decante durante al menos un par de horas antes de su consumo, ya que cambia el vino en gran medida. Las frutas se desprenden de los taninos, tiene un final largo y persistente, pero es muy potente con estructura inusual y por encima de la complejidad media. No es un vino apto para cardíacos, y se necesita que te guste la monastrell como uva, ya que es 100 %. Tomar con guiso en invierno.

Value for money:   7.25  /  10

Quality: 84 points

Price: 6 euros

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