FINCA MONCLOA

moncloa blog

Vintage 2009

14.5% vol

Region: Vino de la Tierra de Cadiz

Varieties: Syrah, Cabernet Sauvignon, Tintilla de Rota & Petit Verdot

Notes: From Bodegas Finca Moncloa and produced by wine maker Gonzalez Byass in the south of Spain. The area was known by the elders as the ¨the land of vines of arcos (arches)¨. In 1972 the family decided to do testing experimental plots of land with red and white wine varieties. One of their main aim was to bring traditional Andalucian grapes of the region, this is why it has Tintilla de Rota Grape. They have 42 hectares  of different varieties of grapes planted. On first opening you get this pungent aroma of raspberry coming in the nose, then the 12 months in American and French oak come through in toasted notes. This is a highly intense flavoured wine which your mouth can do nothing else but be absorbed by it. I think the touch of the Tintilla de Rota grape which I think is generally quite sweet just rounds the wine off and the oaking lifts the wine in structure and complexity. The tannins are there, if slightly overly intense, and it’s smooth but that is not the main attraction to this wine. The four grapes blend well together, Cabernet giving it backbone and Shiraz adding  bold fruit flavours, it gels together like a blended wine should. The only down side to this wine is the price, it’s not for the faint hearted and not that it’s not worth it. I guess given that production is limited to 51,207  and time and effort that goes into making the wine you can see why it’s priced at this point. The wine just keeps growing in the glass hour after hour, For a good wine it takes me time to drink and this bottle took me all of  4 hours, each sip savoured in the mouth like the last. Trying to think what to eat with this, as it requires something a little more refined but that has deep enough richness to match the wine, maybe some venison or duck breast. I have 2 bottles left so will enjoy one of them with some Spanish friends one day soon. Enjoy!

Notas: Del fabricante de vino Bodegas Finca Moncloa y producido por González Byass en el sur de España. La zona era conocida por los ancianos de la tierra como “viñas de arcos¨. En 1972 la familia decidió probar parcelas experimentales con variedades de vinos tintos y blancos. Uno de sus principales objetivos era traer uvas tradicionales de la región andaluza, es por eso que tienen tintilla de Rota. Tienen 42 hectáreas de diferentes variedades de uvas plantadas. Nada mas abrirlo se consigue un aroma potente de frambuesa que viene hacia la nariz, y despues los 12 meses en barrica de roble americano y francés despliegan sus notas tostadas. Es un vino muy intenso qué la boca no puede hacer otra cosa que absorber. Creo que el toque de la uva tintilla de Rota, que es bastante dulce, redondea el vino y la madera le da estructura y complejidad. Los taninos están ahí, aunque un poco intensos, y es un vino suave,pero este no es el principal atractivo de este vino. Las cuatro uvas se mezclan bien, dándole el Cabernet la columna vertebral y el Shiraz los sabores atrevidos frutales, se mezclan de la forma perfecta en que deben hacerlo. El único inconveniente de este vino es el precio, que no es para los débiles de corazón, y no es que no valga la pena. Supongo dado que la producción es limitada a 51.207 y el tiempo y el esfuerzo que lleva hacer el vino usted puede ver por qué es un precio en este rango. El vino sigue mejorando en la copa hora tras hora. Un buen vino me toma tiempo para beber y esta botella me llevó cuatro horas, cada sorbo lo saboreaba en la boca como el último. Tratando de pensar en qué comer con este vino, requiere algo un poco más refinado pero que tenga riqueza suficientemente para que coincida con el vino, tal vez algo de carne de venado o pechuga de pato. Tengo 2 botellas aun que disfrutare con algunos amigos españoles un día pronto. Disfrute!

Value for money: 7.5

Quality:  91 points

Price: 15  euros

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