CYAN

cyan blog

Vintage 2010

14.5% vol

Region: D.O. Toro

Variety: Tinta de Toro

Notes: Produced by bodegas Cyan for Group Matarromera one of the older and big boys of wine production in Ribera del Duero. Toro is about 100 km from the Ribera del Duero area, following the same river line. The winery was established in 1999 and has over 53 hectares of vineyards and their production is around  150,000 bottles to keep quality high. The tinta del toro grape is a very tough grape as the soil and terrain is dry and not so hospitable but this grape seems to grow there despite its adversities. That is  why the wine has intense tannins, robust and quite inky in texture. Not your summer hot day wine but in cooler times would be quite pleasant. The price is a little steep considering the wines available at that price point. It lacks a little subtlety but makes up in flavour with its high concentration of blackberries and persistent long finish. The oaking only enhances the complexity existing in the grape and wine. If they made it with a little more finesse they would have a higher level wine, it’s a more raw coarse version of Ribera del Duero. I would drink this again with a big steak or stew but only if it was at an improved price point, my suggestion is 6 euros would be a fair price. If you are looking for a smoother, lighter wine try something from Rioja or Bierzo. But if you like big potent wines give it a go. Enjoy!

Notas: Producido por Bodegas Cyan para el Grupo Matarromera uno de los productores mas antiguos y conocidos en la Ribera del Duero. Toro está a unos 100 km de la zona de Ribera del Duero, siguiendo la misma línea del río. La bodega fue fundada en 1999 y tiene más de 53 hectáreas de viñedos y su producción es de alrededor 150.000 botellas para mantener alta calidad. La tinta del toro es una uva muy dura ya que el suelo y el terreno es seco y no muy acogedor, pero esta uva parece crecer allí a pesar de sus adversidades. Es por eso que el vino tiene taninos intensos, robustos y bastante manchados de tinta en la textura. No es un vino para un caluroso día de verano, pero en las horas más frescas sería bastante agradable. El precio es un poco caro teniendo en cuenta los vinos disponibles en ese punto. Le falta un poco de sutileza, pero lo compensa en sabor con su alta concentración de moras y largo final persistente. La madera sólo aumenta la complejidad existente en la uva. Si lo hicieron con un poco más de finura tendrían un vino de alto nivel, es una versión más cruda y áspera de la Ribera del Duero. Lo tomaría de nuevo con un gran filete o un guiso, pero sólo si tuviera un mejor precio, mi sugerencia es que 6 euros sería un precio justo. Si usted está buscando un vino ligero y suave pruebe algo de Rioja o Bierzo. Pero si le gustan los grandes vinos potentes dele una oportunidad. Disfrute!

Value for money:    7  /    10

Quality:   86   points

Price:  8 euros

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