PARCELA LAS HORMAS

finca san blas blog

Vintage 2005

14% vol

Region: D.O. Utiel- Requena

Varieties: Merlot & Tempranillo

Note: Produced by Bodegas Finca San Blas, from the relatively new wine region located in the south east of Spain near the city of Valencia. It is mostly recognized for the grape Bobal which I haven’t had much success with in trying so far but the winery decided to break the mold and go with a 90%  Merlot and 10% Tempranillo. The winery itself was based on the classic French chateaux design but with the most modern wine techniques being used. I think what makes this wine so surprisingly refined and smooth is the combination of it being oaked in French barrels for 14 months then was bottled until 2007 and left for further time to cellar in the bottle before being released on the market in 2011. Also their relatively low production which helps to concentrate the grapes to achieve a fuller flavour. Being vintage 2005 I thought most likely it would be passed its best but in fact I think it’s at its perfect time to drink, as the evolution in the bottle has made just a beautiful weight, structure, length, sweet tannins and outstanding balance of lush fresh ruby fruit and oak. Enjoy on those special times with good friends.

Nota: Producido por Bodegas Finca San Blas, en una relativamente nueva región vitivinícola situada en el sureste de España, cerca de la ciudad de Valencia. Es reconocido sobre todo para la uva Bobal , con la que no he tenido mucho éxito hasta el momento, pero ahora la bodega decidió romper el molde e ir con 90% Merlot y 10% Tempranillo. La bodega en sí se basa en el diseño clásico de un chateaux francés, pero con las técnicas vinícolas más modernas que se están utilizando. Creo que lo que hace este vino tan sorprendentemente refinado y suave es la combinación de que sea envejecido en barricas de roble francés durante 14 meses, hasta que fue embotellado en 2007 y se deja madurar mas tiempo en la botella antes de ser lanzado al mercado en 2011, también a sus relativamente baja producción que ayuda a concentrar las uvas para lograr un sabor más completo. Siendo una Añada de 2005 pensé que más probable había pasado su mejor momento, pero de hecho, creo que es su mejor momento para beber, la evolución en la botella lo ha convertido en un vino de perfecto cuerpo, estructura, duración, taninos dulces y balance remarcable de fruta roja y madera fresca. Disfrute en esos momentos especiales con buenos amigos.

Value for money:  8  /  10

Quality:   90 points

Price: 11 euros

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